Възстановяването в Европа ще е по-бързо от другите региони

Проф. Ролф Лангхамер, главен експерт в Института за световна икономика в Кил
4 сеп 2020 18:00, Анисия Иванова
11
Възстановяването в Европа ще е по-бързо от другите региони
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световната търговия е по-устойчива на възстановяване спрямо 2008 г. Това се дължи на координацията и преориентацията на глобалните снабдителни вериги. Тези вериги в силно интегрирани региони като Европейския съюз (ЕС) се представят по-добре спрямо останалата част от света, където ситуацията е по-различна, като страни в Южна Америка, Африка и Азия. Възстановяването в ЕС ще е по-бързо, отколкото в другите региони. Това заяви проф. д-р Ролф Лангхамер, главен експерт в Института за световна икономика в Кил (IfW), в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

На този фон според проф. д-р Лангхамер е важно и възстановяването на Китай и САЩ. "Китай се представя добре по отношение на растежа си. САЩ са в предизборна кампания и несигурността е голяма", уточни той.

"Германия все още е експортно ориентирана. Тя като отворен пазар разчита на износа на индустриални машини. Вътрешното търсене, публичните услуги и частното потребление стават все по-важен фактор за икономическия растеж в страната", каза той.

По думите на госта стабилното в момента евро е временна тенденция.

"Търговската система е в сериозна криза. Възстановяването на стоките зависи от поведението на инвеститорите и потребителите, а услугите ще станат "лице в лице".

По темата за проучването за универсалния базов доход в Германия Лангхамер коментира, че дебатът е дългогодишен и представлява мащабно изследване. "Ще бъдат избрани 1500 души, 120 от тях ще получават 1200 евро на месец в продължение на 3 г., а останалите - 1380 евро, ще играят ролята на контролна група", подчерта той.

Целта на проучването според госта е проследяване на евентуалните промени в икономическото и социалното поведение на въпросните участници, дали ще станат креативни и ще се грижат ли повече за доходите си. Той отчете и критиките от страна на германското правителство в тази посока. Това проучване, допълва проф. д-р Лангхамер, съвпада с новото течение - наративна икономика.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 111За янките не знам, но за ес е факт.Юнкер го обяви официално още 2015та...
7
0
 
1
 
! Отговори
Polska преди 3 години
Европа е номер 1, останалите региони не ме интересуват.
6
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Прикриха икономическата криза с коронавируса, вземайки огромни заеми без покритие...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз е много ***. В Европа в момента има банкова ваканция. Когато тя свърши поръчките ще си останат малки а заемите ще трябва да се връщат. Това което ще стане ще стане след банковата ваканция.Тогава ще е реална картината .Сега само догатки на псевдоикономисти.До колкото знам поръчките са много по малки от преди.Да вземе фолксваген.Фирмата има огромни мениджърски проблеми свързани до някъде с неадекватно законодателство в ЕС.Хора които не са работили правят регулации които унищожават производство
4
2
 
5
 
! Отговори
111 преди 3 години
С високия стандарт в западна Европа и САЩ е свършено. Дано не съм прав.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич не му вярвам на тоя западен професор..........................те западните професори, аналитици, социолози и политолози са едни гадини и манипулатори!!!!
2
3
 
3
 
! Отговори
. преди 3 години
Глупости. Този едва ли си вярва и сам... Или пък е безкрайно заблуден.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Емигрантите ще помогнат решително.